Haber

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni...

Aynı masayı paylaştığınız arkadaşlarınızdan hiçbiri rahatsızlanmazken, sizin gıda zehirlenmesi yaşadığınız bir an oldu mu? Uzmanlara göre, aynı yemeği yiyen bir grup içinde yalnızca bir kişinin gıda zehirlenmesi yaşaması oldukça mümkün.

huffpost.com’un haberine göre acil servis doktoru Dr. Justin Mazur, hastaların genellikle, “Hastalanan tek kişi benim, o yüzden gıda zehirlenmesi değildir” şeklinde düşündüğünü belirtiyor. 
Mazur’a göre bu oldukça yaygın bir yanılgı. Aslında sıradan bir gıda zehirlenmesi durumunda herkesin aynı şekilde etkilenmemesi oldukça normal. 

Gıda zehirlenmesi, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi mide-bağırsak semptomlarına yol açan bir durum olarak tanımlanıyor ve genellikle virüs, bakteri veya nadiren parazit bulaşmış yiyeceklerden kaynaklanıyor.

Bağırsak mikrobiyomu farklılık oluşturuyor

Peki neden aynı şeyi yiyenlerden yalnızca biri hastalanır? Dr. Mazur’a göre, bu durum bağışıklık sistemi ve bağırsak mikrobiyomu gibi bireysel farklılıklardan kaynaklanıyor. 

Trilyonlarca mikroorganizmadan oluşan bağırsak mikrobiyomunuz, genel sağlığınız üzerinde büyük bir etkiye sahip. Sağlıksız bir mikrobiyoma sahipseniz, az pişmiş bir hamburgerin yol açabileceği bakteri saldırılarıyla baş etmekte zorlanabilirsiniz. Sağlıklı bir mikrobiyom, bu tür durumlarla daha kolay başa çıkmanızı sağlar.

Mazur, “Mikrobiyomu yetersiz olan kişilerde gıda zehirlenmesi vakaları daha sık görülür” diyerek mikrobiyal çeşitliliğin ve yararlı bakterilerin önemine dikkat çekiyor. Yetersiz mikrobiyom, genellikle patojen bakteri yoğunluğunun yüksekliğiyle karakterize ediliyor ve bu da riski artırıyor.

Ayrıca, gıda zehirlenmesine yakalanma olasılığını etkileyen diğer faktörler de var. 

Öncesinde yediğiniz şeyler de etkiliyor

Dr. Mazur, bir kişinin enfekte olmasına neden olacak miktarda yiyecek tüketip tüketmediği ve aynı gün içerisinde ne yiyip içtiği gibi etkenlerin de önemli olduğunu söylüyor. Örneğin, fazla alkol tüketimi sağlıklı mikrobiyomunuza zarar verebilir ve sizi savunmasız hale getirebilir.

Dr. Mazur’un önerisi basit: Sağlıklı bir mikrobiyomu desteklemek için doğru ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Böylece bağırsaklarınız, gıda kaynaklı bakterilere karşı daha dayanıklı hale geliyor. 

Günün sonunda, gıda zehirlenmesinin herkesin vücudu tarafından farklı şekilde algılandığını unutmamak gerek. Sağlıklı bir mikrobiyom, riski en aza indirmek için en büyük koruyucunuz olabilir.

Bu habere emoji ile tepki verKızgınBayıldımHahahaBeğendimMuhteşemÜzgünİnanılmaz

Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR

“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu